Blog
Een woning met een slechte EPC score zal dit jaar 1,7 procent minder waard zijn.

Een woning met een slechte EPC score zal dit jaar 1,7 procent minder waard zijn.

De tijd van sterke prijsstijgingen voor energieverslindende huizen en appartementen  lijkt voorbij te zijn. Dit zijn de voorspellingen volgens het Vastgoedpanel van De Tijd.

Gratis plaatsbezoek?

Neem contact op

Gaat jouw vastgoed stijgen in waarde?

Hoe verhuren zonder beslommeringen en mét fiscaal voordeel? Is een laadpaal een plus? En kan uw huurder er 1 eisen? Die cocktail van vragen laat niet alleen sporen na bij kopers van een gezinswoning.

‘Een deel van de investeerders in residentieel vastgoed heeft sinds het voorjaar van 2022 een ‘wachthoudingskramp’ gekregen. Ze nemen een afwachtende houding aan door de grote onzekerheid en turbulentie in de markt en de wereld’, zegt Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder van Dewaele Vastgoed.

Volgens een recente studie verwachten deskundigen dat dit jaar de prijs van huizen met een slechte EPC score met 1,7 procent zal dalen en die van appartementen met een dergelijke score met 1,9 procent. Dit komt door de nieuwe verplichting voor kopers in Vlaanderen om binnen vijf jaar te renoveren tot EPC label D, wat een grote impact zal hebben op woningen die niet aan die norm voldoen. De kosten van de noodzakelijke renovatie zullen worden verrekend met de aankoopprijs, vooral bij appartementen waarvoor men afhankelijk is van mede-eigenaars voor renovatie van gemeenschappelijke delen.

Het Vastgoedpanel van De Tijd verwacht weinig potentieel voor energieverslindende panden over een periode van vijf jaar, waarbij de prijzen nagenoeg stabiel blijven. Voor energiezuinige panden wordt er dit jaar echter meer betaald, waarbij een bestaande woning met een goede EPC score naar verwachting 2,6 procent duurder zal worden en een energiezuinig appartement 2,1 procent. Nieuwbouw zal het nog beter doen met een stijging van 2,8 procent voor een woonhuis en 2,6 procent voor een appartement.

Dit komt onder meer door het beperkte aanbod van vergunde nieuwe residentiële gebouwen, dat in de eerste tien maanden van 2022 met 8,3 procent is gedaald.

Vertragingen in verbouw projecten zijn te wijten aan fluctuaties in prijzen, een tekort aan bouwmaterialen en onzekerheid bij de promotoren. Appartementen zullen minder in waarde stijgen dan huizen omdat ontwikkelaars vooral inzetten op appartementen, waardoor het aanbod van nieuwbouwhuizen niet snel zal toenemen. Het vastgoedpanel verwacht dat energiezuinige panden in de komende vijf jaar ongeveer 12 à 15 procent duurder worden.

Gratis plaatsbezoek? Neem contact op!

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om websiteprestaties te meten, sociale netwerkfuncties te bieden en advertenties te personaliseren. Zie onze privacy policy voor details.