Blog
Ontdek het warmteverlies van je dak met de vernieuwde woningpas

Ontdek het warmteverlies van je dak met de vernieuwde woningpas

In de woningpas vind je in de sectie isolatie en beglazing specifieke details over je dak. De warmtekaart is gebaseerd op luchtbeelden, genomen tijdens een koude winterdag. Een thermografische camera meet de warmte-uitstraling van je dak en vertaalt dit in kleurcodes op de kaart.

Gratis plaatsbezoek?

Neem contact op

Benieuwd hoeveel warmte jouw dak verliest?

De woningpas, een recente toevoeging van de Vlaamse overheid, biedt nu inzicht in het warmteverlies van daken. Gebruik deze informatie om effectieve maatregelen te nemen, zoals het verbeteren van je dakisolatie, wat niet alleen je comfort verhoogt maar ook je energierekening verlaagt.

Je huis en de woningpas: Een digitaal paspoort

Elk huis heeft nu een eigen digitaal paspoort: de woningpas. Deze gratis tool, toegankelijk via je persoonlijke burgerprofiel, verschaft inzicht in diverse aspecten van je woning, zoals het EPC-peil en relevante documenten. Recent is deze tool uitgebreid met nieuwe functies, waaronder een groenblauwpeil en een renovatietijdlijn, en is het gebruiksgemak verbeterd. Je kan nu snel ontdekken hoe goed je dak geïsoleerd is door de warmtekaart te raadplegen.

Warmteverlies via je dak

In de woningpas vind je in de sectie isolatie en beglazing specifieke details over je dak. De warmtekaart is gebaseerd op luchtbeelden, genomen tijdens een koude winterdag. Een thermografische camera meet de warmte-uitstraling van je dak en vertaalt dit in kleurcodes op de kaart. Een blauw gekleurd dak duidt op minimaal warmteverlies (of een onverwarmde woning tijdens de opname), terwijl een rood dak aangeeft dat je dakisolatie dringend verbetering behoeft.

Belangrijke feit: Tot wel 30% van de verwarmde lucht in een huis kan verloren gaan via het dak.

Momentopname: De luchtfoto van je dak

Houd in gedachten dat de warmtekaart een momentopname is. Controleer de datum van de luchtfoto en houd rekening met eventuele isolatieverbeteringen die je sindsdien hebt aangebracht. Momenteel zijn er voor 161 Vlaamse gemeenten warmtescans beschikbaar, met plannen om meer luchtfoto’s te maken voor de overige gemeenten.

Zomer: Perfecte tijd voor dakisolatie

Overweeg tijdens de zomermaanden om je dakisolatie aan te pakken. Investeringen die je nu doet, zullen zich terugbetalen in lagere energiekosten in de winter. Wanneer je dus in de winter je offerte opvraagt, kunnen de werken netjes tijdens de lenteperiode uitgevoerd worden. Vraag hier een gratis adviesgesprek aan met een bouwadviseur.

De warmtekaart is een informatieve tool die je helpt de staat van je dakisolatie te beoordelen. Check ook of je in aanmerking komt voor Mijn VerbouwPremie of de tijdelijke Fluvius-premie (geldig tot 30 juni 2024) voor doe-het-zelf dakisolatie.

Gratis plaatsbezoek? Neem contact op!

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om websiteprestaties te meten, sociale netwerkfuncties te bieden en advertenties te personaliseren. Zie onze privacy policy voor details.