Blog
5 Tips voor Jouw Huizenjacht en Renovatieplannen

5 Tips voor Jouw Huizenjacht en Renovatieplannen

Door een woning met een laag energielabel diepgaand te renoveren en zo de energieprestatie te verbeteren, kun je in aanmerking komen voor aanzienlijke financiële voordelen van de Vlaamse overheid. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de woning aan te schaffen met slechts 1 procent registratiebelasting in plaats van de gebruikelijke 3 procent.

Gratis plaatsbezoek?

Neem contact op


Door een woning met een laag energielabel diepgaand te renoveren en zo de energieprestatie te verbeteren, kun je in aanmerking komen voor aanzienlijke financiële voordelen van de Vlaamse overheid. Dit omvat een aantrekkelijke rentekorting op je renovatielening. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de woning aan te schaffen met slechts 1 procent registratiebelasting in plaats van de gebruikelijke 3 procent. Bovendien kun je korting krijgen op de onroerende voorheffing. Vergeet ook niet dat er diverse premies beschikbaar zijn, zoals de MijnVerbouwPremie en de EPC-labelpremie, die je renovatieproject verder kunnen ondersteunen.

1. Schakel een Architect in

Voor je een bod uitbrengt, is het slim om een architect in te huren voor een schatting van de totale renovatiekosten. Zij kunnen een alomvattende kijk op de renovatie bieden en zijn niet beperkt tot slechts één aspect van de verbouwing, zoals de sommige aannemers. Cralux heeft zelf ook architecten in dienst om je te helpen na je aankoop bij het bekomen van een bouwvergunnig.

2. Documenten Verzamelen

Zorg dat je alle noodzakelijke documenten van de verkoper krijgt, zoals het EPC-attest en asbestattest. Deze documenten geven inzicht in de energie-efficiëntie van de woning en de aanwezigheid van asbest, wat helpt bij het inschatten van mogelijke kosten. Vergeet zeker ook niet te informeren de conformiteit van de elektriciteit.

3. Check op Vochtproblemen

Let goed op vochtproblemen tijdens je bezichtiging. Signalen zoals beschadigd pleisterwerk, loskomend behang, of een recent geschilderd huis kunnen wijzen op verborgen vochtproblemen.

4. Inspecteer het Dak

Een goede blik op het dak, bijvoorbeeld via de zolder, is essentieel. Kijk of er een onderdak aanwezig is. Zonder onderdak kun je het dak niet goed isoleren, wat een belangrijk punt is in de renovatie. Uiteraard kunnen we steeds het volledige dak vernieuwen maar dan kijk je tegen een ander kostenplaatje aan. Het voordeel is dan wel weer dat het uitzicht langs de buitenkant veel mooier is.

5. Streef naar een Hoog Energielabel

Overweeg om meteen te renoveren naar een hoger energielabel, bij voorkeur A. Dit is niet alleen goed voor het milieu en je energierekening, maar het is ook een slimme investering voor de toekomst, gezien de toenemende eisen aan energie-efficiëntie. Lees hier meer over het verbeteren van je EPC score.

Gratis plaatsbezoek? Neem contact op!

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om websiteprestaties te meten, sociale netwerkfuncties te bieden en advertenties te personaliseren. Zie onze privacy policy voor details.