Blog
Hoe kan ik van EPC E naar EPC D gaan?

Hoe kan ik van EPC E naar EPC D gaan?

Een rijtjeshuis zonder isolatie, met oude dubbele beglazing en een oude gasboiler, krijgt vaak een EPC label E. Een hoekhuis of vrijstaand huis begint in dezelfde situatie met een EPC label F.

Gratis plaatsbezoek?

Neem contact op

Hoeveel gaat het kosten?

Een rijtjeshuis zonder isolatie, met oude dubbele beglazing en een oude gasboiler, krijgt vaak een EPC label E. Een hoekhuis of vrijstaand huis begint in dezelfde situatie met een EPC label F. Dergelijke huizen hebben namelijk een groter verliesoppervlak via de gevels dan rijtjeshuizen die tussen andere huizen geperst zitten.

Dakisolatie doet wonderen

Als je het EPC label van een rijtjeshuis van E naar D wilt verhogen, dan kan dak isolatie al snel wonderen doen. Een dak dat slecht of helemaal niet geïsoleerd is, kan leiden tot een warmteverlies van wel 30 procent. Met een isolatielaag van 22 centimeter verhoog je het EPC label van een rijtjeshuis van E naar D.

Voor eenhoekhuis of een vrijstaand huis is alleen dakisolatie niet genoeg. Als je niets anders doet, komt het huis nog steeds niet van zijn F label af. Als u het buitenschrijnwerk van het hoekhuis aanpakt en een condensatieketel installeert, kom je uit op een D label. Maar voor het vrijstaande huis is dat nog niet voldoende en kom je niet verder dan een E label. Het goede nieuws is echter dat je bij dit type huizen meteen naar een B label gaat als je ook de buitenmuren isoleert.

Met andere woorden: het zal je minder kosten om de energieprestatie van een rijtjeshuis naar het gewenste niveau te tillen, terwijl je voor een hoekhuis en een vrijstaand huis meteen veel meergeld moet uitgeven. Volgens Embuild Vlaanderen, de nieuwe naam voor de Vlaamse Confederatie Bouw, moet je voor een rijtjeshuis rekenen op 8.500 euro. Voor een hoekhuis loopt de factuur op tot 32.500 euro. En voor een vrijstaand huis moet je minstens 75.000 euro investeren om aan een slecht EPC label te ontsnappen. Maar dat levert wel meteen een B label op.

Gratis plaatsbezoek? Neem contact op!

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om websiteprestaties te meten, sociale netwerkfuncties te bieden en advertenties te personaliseren. Zie onze privacy policy voor details.