Fluvius - EPC Labelpremie bij energierenovatie

Cralux logo klein

Belangrijkste voorwaarden

Alle woningeigenaars hebben recht op de EPC-labelpremie.

De EPC-labelpremie is echter bedoeld voor woningen, woongebouwen of wooneenheden met slechte energieprestaties. Het moet worden aangetoond met een EPC dat niet ouder is dan 2019. 

De woning/ wooneenheid met EPC-label (de lettercode) heeft:

  • De woning heeft lettercode E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal lettercode C behalen. 
  • De wooneenheid heeft EPC-label D, E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal lettercode B behalen. 

Wanneer u sloopt of herbouwd komt u niet in aanmerking voor de premie!

Als u een EPC-label premie wilt aanvragen, mag het nieuwe EPC label maximaal 12 maanden oud zijn op het moment van aanvraag. Het behaalde EPC-label moet worden aangetoond na 5 jaar met een nieuw EPC-label. 

Het bedrag van deze premie hangt af van het behaalde EPC-label na de renovatie. 

U kan een premie ook in schijven ontvangen. Voorbeeld: De eigenaar renoveert binnen de 5 jaar en komt in aanmerking voor label C op dat moment. Hierna kan de eigenaar in aanmerking komen voor een bijkomende premie voor het behalen van label B en later tot label A binnen dezelfde periode van 5 jaar. De bijkomende premie is in dit geval gelijk aan het verschil tussen de premie voor het nieuw behaalde label en de al verkregen labelpremie. 

Het is mogelijk om de EPC-labelpremie te combineren with de energiepremies van Fluvius voor specifieke projecten zoals isolatie en beglazing, evenals de Mijn Verbouwpremie.

De bonus kan ook worden gecombineerd met:

  • Een voltooide Totaalrenovatiebonusprocedure voor dezelfde woning, wooneenheid of wooncomplex. Dit betekent dat na vijf jaar van een totaalrenovatiebonusprogramma, degenen die een nieuw EPC laten opmaken, in aanmerking kunnen komen voor de EPC-labelpremie voor dezelfde woning, woongebouw of wooneenheid. Het maakt niet uit hoeveel bonussen er in de loop van het Totaalrenovatiebonustraject zijn uitbetaald.
  • De volledige renovatiebonus voor dezelfde woning, wooncomplex of appartement op naam van de vorige eigenaar. Het Totaalrenovatiebonusprogramma hoeft niet na 5 jaar te worden afgesloten.

Het is niet mogelijk om een lopend Totaalrenovatiebonustraject te combineren met de EPC-labelpremie voor dezelfde eigenaar of investeerder. 

Uitzonderingen:

  • U kunt kiezen tussen de EPC-labelpremie en de Totaalrenovatiebonus wanneer u voor 1 juli 2022 een eerste premie bij Fluvius aanvraagt, een offerte ondertekende in 2020 en een eindfactuur ontving voor deze werken in 2021.
  • Iedere investeerder die een eerste EPC opmaakt na afloop van een traject van vijf jaar van de Totaalrenovatiebonus, kan in aanmerking komen voor de EPC-labelpremie.
  • Iedere nieuwe eigenaar, die vanaf 1 januari 2021 eigenaar is, kan in aanmerking komen voor de EPC-labelpremie, ongeacht of er momenteel een Totaalrenovatiebonustraject loopt op naam van de vorige eigenaar.

Bekijk alle details over de voorwaarden op de website van netbeheerder Fluvius.

Cralux logo klein

Aanvraagprocedure

Deze procedure bestaat uit 2 stappen:

Activatie van de EPC-labelpremie

U kunt de EPC-labelpremie activeren bij Fluvius nadat u een slechte energieprestatie heeft ontvangen waaruit blijkt dat uw woning (label E of slechter) of wooneenheid (label D of slechter) als energieprestatie heeft. U moet de activatie online bij Fluvius aanvragen.

Uitbetaling EPC-labelpremie

U moet binnen vijf jaar na de datum van die slechte label een nieuw EPC laten opmaken waaruit blijkt dat uw woning minstens label C heeft behaald (label B voor een wooneenheid). Vervolgens, binnen de twaalf maanden vraagt u de premie aan. U moet de premie via het internet bij Fluvius aanvragen.

Cralux logo klein

Premiebedrag

2.500 euro tot maximaal 5.000 euro voor een woning.

2.500 euro tot maximaal 3.750 euro voor een appartement of wooneenheid.

Beschermde afnemer: verhoging premiebedrag met 20%.

Bekijk alle details over de bedragen op de website van de Vlaamse overheid.

Cralux logo klein

Wie kan de premie aanvragen?

Eigenaar (die woning bewoont)

Eigenaar (die woning verhuurt)

Eigenaar (die woning niet bewoont of verhuurt)

Cralux logo klein

Wanneer is deze premie relevant?

Bij het bouwen of verbouwen van een woning. 

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om websiteprestaties te meten, sociale netwerkfuncties te bieden en advertenties te personaliseren. Zie onze privacy policy voor details.