Blog
Hoeveel BTW betaal ik op facturen vanaf 2024?

Hoeveel BTW betaal ik op facturen vanaf 2024?

Vanaf 2024 zal er een uniforme regeling van kracht zijn, voor een particuliere bouwheer. Er zijn enkele strikte voorwaarden verbonden aan het voordelige 6% tarief. Hier zijn de specifieke vereisten: Jij moet een particuliere bouwheer zijn. De woning moet je enige en eigen woning zijn, met een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m².

Gratis plaatsbezoek?

Neem contact op

Strikte voorwaarden verbonden aan het voordelige 6% tarief.

Ben jij een particuliere bouwheer en sloop je niet volledig?

Vanaf 2024 zal er een uniforme regeling van kracht zijn, voor een particuliere bouwheer. Er zijn enkele strikte voorwaarden verbonden aan het voordelige 6% tarief indien je volledig sloopt. Maar indien je gewoon renoveert blijft het 6% tarief van kracht als particuliere bouwheer.

Ben jij een particuliere bouwheer en sloop je wel volledig?

  • De woning moet je enige en eigen woning zijn, met een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m².
  • Zodra de woning gebruiksklaar is, moet je er gaan wonen en jezelf op dat adres laten inschrijven in het bevolkingsregister. Een tweede verblijf komt niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief.
  • Het verlaagde btw-tarief is alleen beschikbaar voor langdurige verhuur in het kader van het sociaal huisvestingsbeleid, niet voor investeerders die slopen en heropbouwen om klassiek te verhuren.
  • De voorwaarden moeten minstens vijf jaar worden nageleefd, gerekend vanaf de eerste ingebruikname tot 31 december van het vijfde opeenvolgende jaar. Als een woning bijvoorbeeld in februari 2024 in gebruik wordt genomen, moeten de voorwaarden worden gehandhaafd tot eind 2029.

Koop jij een eigendom van een projectontwikkelaar?

Vanaf Nieuwjaar kun je alleen nog aannemingscontracten afsluiten met een aannemer tegen een verlaagd btw-tarief van 6 procent als je een particuliere bouwheer bent.

Projectontwikkelaars kunnen niet langer gebruikmaken van het gunsttarief. Als je een woning van een projectontwikkelaar koopt, zul je 21 procent btw moeten betalen. Er is echter nog een overgangsregeling voor lopende projecten in 2024 (zie verder).

Vanaf het begin van het nieuwe jaar zal de verlaagde btw-regeling voor heropgebouwde woningen bij bouwpromotors niet langer beschikbaar zijn. Er geldt echter een overgangsregeling voor projecten waarvoor de omgevingsvergunning vóór 1 juli 2023 is aangevraagd. Het is voldoende dat de vergunning is ingediend; goedkeuring is niet strikt noodzakelijk.

Voor zover het de enige eigen woning van de koper betreft, met een oppervlakte van maximaal 200 vierkante meter, kunnen alle bouwkosten nog tot eind 2024 worden gefactureerd of betaald tegen het verlaagde btw-tarief van 6 procent. Als deze voorwaarden niet worden nageleefd, zal het standaardtarief van 21 procent van toepassing zijn. Na 2025 is het niet meer mogelijk om bij een bouwpromotor te kopen tegen het verlaagde btw-tarief van 6 procent.

Gratis plaatsbezoek? Neem contact op!

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om websiteprestaties te meten, sociale netwerkfuncties te bieden en advertenties te personaliseren. Zie onze privacy policy voor details.