Blog
Wat kan ik renoveren met 10.000, 50.000 of 100.000 euro?

Wat kan ik renoveren met 10.000, 50.000 of 100.000 euro?

Als je een huis koopt met een slechte energiescore, moet je vanaf 2023 meteen aan de slag. Woningen met een EPC-label E of F worden beschouwd als 'energie-intensief' en moeten verplicht worden gerenoveerd.‍De kosten voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van je huis kunnen variëren, afhankelijk van het type woning en de benodigde werkzaamheden.

Gratis plaatsbezoek?

Neem contact op

In de nabije toekomst ontkom je er niet aan: elke woning moet zuiniger worden qua energieverbruik. Bereid je voor op een investering, maar houd ook de beschikbare subsidies en voordelen in de gaten.

In Vlaanderen zijn de meeste woningen niet goed geïsoleerd, voornamelijk omdat veel van deze woningen al wat ouder zijn: slechts 15% is gebouwd na 1981. Pas na deze periode werd meer aandacht besteed aan isolatie en energie-efficiëntie in de bouw.

Hoe dicht is Vlaanderen bij het doel voor 2050?

De Vlaamse regering streeft ernaar om dit te veranderen. In 2015 werd het Renovatiepact gelanceerd, met als doel dat tegen 2050 elke woning net zo energiezuinig is als nieuwbouwwoningen in dat jaar. Dit betekent dat alle woningen tegen die tijd moeten voldoen aan een energielabel A, wat neerkomt op een EPC-score van maximaal 100 kWh/m² of een E-peil van maximaal E60.

Momenteel voldoet echter slechts 5% van de Vlaamse woningen aan dit ideale A-label, wat betekent dat een aanzienlijk aantal woningen moet worden gerenoveerd om dit doel te bereiken.

Welke renovatiewerken zijn nodig?

Als je een huis koopt met een slechte energiescore, moet je vanaf 2023 meteen aan de slag. Woningen met een EPC-label E of F worden beschouwd als 'energie-intensief' en moeten verplicht worden gerenoveerd.

De kosten voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van je huis kunnen variëren, afhankelijk van het type woning en de benodigde werkzaamheden. Het plaatsen van isolatie, nieuwe ramen, en het vervangen van een verouderde verwarmingsinstallatie door bijvoorbeeld een warmtepomp zijn essentiële stappen. Een warmtepomp is een significante investering en werkt het beste in combinatie met vloerverwarming, wat extra kosten met zich meebrengt. Hiervoor moet je toch rekenen op zo'n 10 000 tot 20 000 euro.

Het EPC-certificaat dat je ontvangt, geeft niet alleen een score en label, maar biedt ook aanbevelingen voor de benodigde renovatiewerkzaamheden om je woning energiezuiniger te maken, inclusief een indicatie van de kosten.

Je kunt ervoor kiezen om alle renovaties in één keer uit te laten voeren of een meerjarenplan te volgen. In beide gevallen is het belangrijk om goed na te denken over de prioriteit en volgorde van de werkzaamheden, waarbij isolatie vaak de hoogste prioriteit krijgt."

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) kost het 23.000 euro om een rijwoning van E naar D op te krikken. Om een driegevelwoning van label E of F naar label D te brengen moet u 32.500 euro neertellen. Datzelfde bedrag hebt u ook nodig om een viergevelwoning van F naar E te brengen.

Raming kostprijs energetische renovatie

Op basis van de cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw, komen we uit op onderstaande kostprijs voor een gemiddelde woning.

Dit helpt je alvast op weg om alle kosten in kaart te brengen. Het is echter raadzaam een gratis gedetailleerde offerte op te vragen bij een bouwadviseur.

  • Zonnepanelen: Geschatte kostprijs van 5.000 tot 10.000 euro.
  • Ventilatiesysteem C of D: Geschatte kostprijs van 5.000 tot 10.000 euro.
  • Vloerisolatie: Geschatte kostprijs van 9.000 euro.
  • Nieuw buitenschrijnwerk (o.a. beglazing): Geschatte kostprijs van 16.500 euro.
  • Nieuwe condensatiegasketel: Geschatte kostprijs van 6.000 tot 10.000 euro.
  • Warmtepomp: Geschatte kostprijs van 10.000 tot 21.000 euro.
  • Muurisolatie: Geschatte kostprijs van 23.000 tot 36.000 euro.

Neem gerust eens een kijkje op onze premie pagina. Dit kan je zeker helpen in de financiële planning van je project.

Je kan ook steeds een krediet aanvragen bij KBC voor je renovatie project.


Gratis plaatsbezoek? Neem contact op!

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om websiteprestaties te meten, sociale netwerkfuncties te bieden en advertenties te personaliseren. Zie onze privacy policy voor details.