Blog
EPC-Deadline voor Vlaamse Appartementsgebouwen

EPC-Deadline voor Vlaamse Appartementsgebouwen

Tegen het einde van dit jaar is het essentieel dat alle appartementsgebouwen voorzien zijn van een Energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gemeenschappelijke delen. Het niet naleven van deze eis kan leiden tot aanzienlijke boetes. Belangrijker nog, het EPC is een waardevol instrument dat bijdraagt aan het energiebewustzijn en de uiteindelijke marktwaarde van appartementen.

Gratis plaatsbezoek?

Neem contact op

Energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gemeenschappelijke delen

Bij Cralux streven we naar een 'warme thuis voor morgen', en daar hoort bewustzijn over energieprestaties bij. Zoals velen weten, staat er een belangrijke deadline voor de deur voor eigenaren van appartementsgebouwen in Vlaanderen. Tegen het einde van dit jaar is het essentieel dat alle appartementsgebouwen voorzien zijn van een Energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gemeenschappelijke delen.

Uiterlijk op 1 januari 2024

Deze verplichting is al in werking voor grotere gebouwen. Appartementsgebouwen met meer dan 15 eenheden moesten reeds vanaf 1 januari 2022 een EPC voor gemeenschappelijke delen hebben. Begin dit jaar werd deze eis uitgebreid naar middelgrote gebouwen, met 5 tot 14 eenheden. Nu is het de beurt aan de kleinere gebouwen met maximaal 4 eenheden; zij moeten uiterlijk op 1 januari 2024 aan deze verplichting voldoen.

Ook sleutelrol in energie-efficiëntie van individuele units

Volgens recente berichten van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap lopen vele gebouwen achter op schema. Met nog maar enkele maanden te gaan, is het cruciaal dat appartementseigenaren actie ondernemen. Het EPC voor de gemeenschappelijke delen is niet alleen een wettelijke eis, maar het speelt ook een sleutelrol in het bepalen van de energie-efficiëntie van individuele appartementen, waaronder aspecten zoals dakisolatie en verwarmingssystemen.

Boetes

Het niet naleven van deze eis kan leiden tot aanzienlijke boetes. Belangrijker nog, het EPC is een waardevol instrument dat bijdraagt aan het energiebewustzijn en de uiteindelijke marktwaarde van appartementen. Bij Cralux begrijpen we het belang van energie-efficiëntie en staan we klaar om eigenaren en beheerders van appartementen te ondersteunen bij deze transitie naar een duurzamere toekomst. Onze Cralux Energie Expert komt graag bij je langs om je gebouw te helpen verduurzamen.

Gratis plaatsbezoek? Neem contact op!

Wij maken gebruik van cookies

We maken gebruik van cookies om websiteprestaties te meten, sociale netwerkfuncties te bieden en advertenties te personaliseren. Zie onze privacy policy voor details.